Pentu ja turkinhoito

09.07.2018

Trimmaamossa vietettiin avoimien ovien päivää pennuille.  Muutama pikku vilistäjä saapuikin omistajiensa kanssa käymään. Lyhyehkö tuokio trimmaamossa piti sisällään paljon makupaloja,  pientä tassujen ja nassujen siistimistä ja turkinhoito-ohjeilta omistajaille. Kovin iloinen olin pienistä vieraistamme!Ajatus avoimista ovista pennuille lähti siitä, että kovin usein jo vanhemmatkin koirat ovat tottumattomia turkinhoitoon ja vaikkapa pöydällä olemiseen. Esimerkiksi vuoden ikäinen koira saattaa tulla trimmattavaksi vailla mitään käsitystä siitä mitä tapahtuu ja miten olla. Pahimmillaan turkki saattaa olla takkuuntunut pahoin, jolloin koira kokee stressin lisäksi jopa kipua, ainakin siinä tapauksessa että takkuja selvitellään. Jos koira taas on itselleen tutussa tilanteessa, eli tottunut trimmaukseen, hoitopöytään, pesuun ja fööniin, ei tuollaisessakaan tilanteessa stressiä synny ainakaan liiallisesti.

Miten siis menetellä pennun kanssa, jonka turkki tulee vaatimaan säännöllistä hoitoa?

1. Aloita turkinhoitoon totuttelu heti kun pentu tulee taloon. Vastuuntuntoinen kasvattaja on käsitellyt pentua ja hoitanut turkkeja jo - jatka sinä siitä, juttu on luultavasti pennulle jo tuttua kauraa. 


2. Hyödynnä sosiaalistumisen herkkyyskausi, jota kestää 3 viikkoisesta aina 14-16 viikkoon saakka! Tuolloin pentu oppii helposti ja myös muistaa asiat joita tässä iässä tapahtuu. Muista myös, että nuori koiraa on aina joustavampi kuin aikuinen, eli esim. 8kk.n iässä ei ole liian myöhäistä! Kuljeta pentua mukanasi, mihin vain sen kanssa kehtaa mennä. Mitä erilaisimmissa ympäristöissä koira liikkuu, sen helpompaa sen on totutella uusiin tilanteisiin. Muista kuitenkin, että herkkyyskaudella pentusi oppii ja muistaa myös kielteiset asiat. Älä siis vie pentua koirapuistoon, jossa ympäristöä ei voi kontrollioidan toisten koirien osalta ja varjele pentua ikäviltä tilanteilta. Myös oma epävarmuutesi  painuu pennun mieleen. Eli jos olet hoitotoimissa epävarma, hanki apua näiden asioiden opettamiseen pennulle. 

3. Säännöllisyys turkinhoidossa on todella tärkeää. Pieni pentu tarvitsee paljon toistoja, jotta asioista tulee arkipäivää. Tee siis turkinhoitohommat mielellään monta kertaa viikossa palkinnon kera, kuin kerran kuussa. Kynsien leikkuu samaten- vähän ja usein on parempi kuin paljon ja harvoin. Jatkossa esim. viikottainen turkinhoitotuokio voi olla riittävä. Turkkirodut kannattaa pestä säännöllisesti ja opettaa koira turkin kuivaukseen föönillä. Pesuun sisältyy myös turkin karstaaminen/harjaaminen ja kampaaminen ihoa myöten, jolloin takkujakaan ei pääse syntymään.

4. Noudata kasvattajan ohjeita turkinhoidon suhteen. Jos joku aisia mietityttää, voit myös ottaa yhteyttä trimmaajaan. Neuvon mielelläni!

5. Laadukkaat turkinhoitotuotteet helpottavat elämää huomattavasti ja ovat laimennettavia ja siten riittoisia. Laadukkaat välineet helpottavat työtä eivätkä vaurioita turkkia.